Under 1900-talet har världen drabbats av två väpnade konflikter i historien, och dessa brukar man kalla för första och andra världskriget. På den här sidan kommer du att kunna läsa mer om vad det var som egentligen hände, vad det var som utlöste krigen och vad konsekvenserna blev. De flesta har självklart läst om dessa två krig i grundskolan, men med åren kanske händelserna flyter ihop och det kan vara svårt att hålla reda på exakt vad som hände och när. För dig som är intresserad av datum kommer den här sidan vara perfekt.
Dessutom kommer du att finna mer ingående artiklar som handlar om särskilda händelser under första och andra världskriget. Exempel på händelser finner du i listan nedan.
- Skotten i Sarajevo
- Kristallnatten
- Operation Barbarossa
Första världskriget 1914-1918
När första världskriget bröt ut så var det den första beväpnade konflikten som involverade alla stormakterna. Man brukar säga att kriget började med skotten i Sarajevo, och det kommer du kunna läsa mer om på den här sidan. Det var de allierade mot trippelalliansen. Den sistnämnda bestod av Tyskland, Österrike-Ungern och Italien, medan de allierade bestod av Storbritannien, Frankrike och Ryssland plus några till. Det var självklart länder som anslöt sig, eller valde att inte lägga sig i över huvud taget. Det är därför svårt att säga exakt vilka länder som stod på varandras sidor och hur deras samarbeten fungerade. Vi kommer dock göra en djupdykning inom ämnet på den här sidan. Kriget utspelade sig i Europa, Afrika, Mellanöstern, Stilla havet Stillahavsöarna, Kina och utanför Syd- och Nordamerikas kust.
Franz Ferdinand av Österrike dödades genom att han blev skjuten i Sarajevo 28 juni 1914, och det var det som startade allting och kallas idag för “Skotten i Sarajevo”. Därefter eskalerade problemen under kort tid. Inom loppet av en månad så stod länder redo att börja kriga mot varandra och krig fördes samtidigt på många olika håll. Ryssland drog sig ur kriget efter att de hade haft en revolution på hemmaplan, och det här kan ha varit avgörande för krigets slut. Dödssiffran för första världskriget uppsteg till hela 20 miljoner människor. Det var mycket osämja efter kriget, länder försökte lägga skulden på varandra och det gjorde att det fanns mycket ilska som bara låg och väntade på att få sitt utbrott.
Andra världskriget 1939-1945
Efter första världskriget var läget fortfarande spänt i världen och vissa länder ansåg att de inte hade fått rätt uppgörelse efter kriget. Det här ledde till att andra världskriget bröt ut 1939 och det kom att påverka alla länder i hela världen på ett eller annat sätt, även om inte alla länder deltog aktivt. Till exempel var Sverige neutralt och lät tyskarna transportera sig genom vårt land, något som gjorde att vi slapp bli indragna. I efterhand kan vi fråga oss hur neutrala vi egentligen var. Andra världskriget är det kriget i historien som haft flest dödsoffer, totalt 85 miljoner människor dödades. Man brukar säga att det var de allierade mot axelmakterna. Krig fördes i Europa, Stilla havet, Atlanten, Sydostasien, Kina, Mellanöstern, Medelhavet och Afrika.
De allierade hade England som ledande makt, medan axelmakterna hade Tyskland och Hitler som ledare. I de allierade ingick bland annat Sovjetunionen efter 1941. Från början var Sovjetunionen tillsammans med axelmakterna, men valde att byta sida efter två år. USA och Kina var också med de allierade och två viktiga aktörer för att kriget skulle kunna ta slut. Nyckelländerna i axelmakterna förutom Tyskland var Japan och Italien. Något som verkligen utmärker det här kriget var att det var första gången som man använde kärnvapen i krig. Det var USA som släppte dessa bomber i Japan efter att japanerna attackerat Pearl Harbor. Man brukar säga att detta var den blodigaste konflikten i historien och mer än 100 miljoner män tjänstgjorde i arméerna.
Vad hände efter krigen?
Även om det var fruktansvärt det som hände så har faktiskt krigen fört en del bra saker med sig också. Det var efter att konflikterna avslutats 1945 som FN startades med en idé om att främja det internationella samarbetet. Det var även efter andra världskriget som stormakterna var tvungna att avkolonisera sina områden, något som slog vissa stormakter väldigt hårt. Storbritannien försökte dock att komma runt detta genom att kalla sina kolonier för strategiska handelsplatser. Detta gjorde att Hongkong faktiskt tillhörde Storbritannien flera år efter, och det var först 1975 som de gav tillbaka staden till Kina. Välkommen hit till vår sajt där du kommer att kunna lära dig mer om de två världskrigen.