Molotov–Ribbentrop-pakten och operation Barbarossa

Tyskland och forna Sovjetunionen var två av de mest betydande stormakterna under andra världskriget. Det finns två händelser som angick dem och som fick avgörande betydelse för kriget. Den första är Molotov–Ribbentrop-pakten som var ett avtal mellan Stalin och Hitler. Det var huvudsakligen en pakt som sa att de båda länderna inte skulle anfalla varandra. Det fanns också en del som pratade om uppdelningen av Östeuropa. Denna pakt avtalades en vecka innan andra världskriget började då Hitler och Tyskland invaderade Polen. Tyskland skulle senare bryta detta avtal och invadera Sovjetunionen i vad som kallas för Operation Barbarossa. Detta anses ofta vara början till slutet för tredje riket och det som senare ledde till Hitlers fall.

  • Molotov–Ribbentrop-pakten var ett avtal mellan Sovjet och Tyskland som förbjöd angrepp mellan de båda länderna.
  • Tyskland bröt pakten och anföll Sovjet i Operation Barbarossa

Molotov–Ribbentrop-pakten

Redan 1926 hade dåvarande Sovjetunionen och Tyskland ingått ett avtal där båda parterna lovade att hålla sig neutrala om den andra parten skulle hamna i ett krig. När nazisterna senare tog makten i Tyskland försämrades relationerna mellan länderna. Hitler pratar i sin bok Mein Kampf om att invadera området vid Uralbergen för ökat livsrum. År 1935 började han känna sig hotad då Frankrike och Sovjet ingått ett militärt avtal om samarbete. På andra sidan började Stalin misstänka att västländerna skulle offra Sovjet till Tyskland i ett eventuellt krig. Därför började Sovjet och Tyskland förhandla om ett avtal som skulle innebära att de inte fick anfalla varandra. Detta blev senare till det som kom att kallas Molotov–Ribbentrop-pakten.

Den 21 augusti mottog Stalin en bekräftelse som sa att tyskarna hade accepterat de krav som han ställt. Bland annat skulle Sovjet få mycket större inflytande i Europa. Stalins huvudsyfte med pakten var att försena ett angrepp från tyskarna och Hitler. Det minskade också risken att anfallas från Japan och Tyskland samtidigt. Endast en vecka senare invaderades Polen av Hitler, något som anses vara inledningen till andra världskriget. Bara några veckor senare invaderades Polen från andra hållet av Sovjetunionen. År 1940 gjordes ett försök att omförhandla avtalet, dock utan att lyckas. Hitler började under 1940 planera att invadera Sovjet, något som senare skulle bli känt som Operation Barbarossa. Detta skedde senare under sommaren år 1941.

Operation Barbarossa

Den 22 juni 1941 var början på invasionen av Sovjet från Hitler och hans allierade. Hans ursprungliga plan var att påbörja operationen redan i maj men detta stoppades av Grekland. De vägrade att ge upp sitt land frivilligt vilket ledde till att Hitler fick starta ett krig mot Jugoslavien och Grekland. I starten av Operation Barbossa var det endast tyska soldater som deltog men senare anslöt andra från de så kallade “Axelmakterna”. Tyskarna började med att angripa Sojvet både från luften och fronten. Redan den 25 juni hade soldaterna lyckats ta sig ända fram till Minsk och Sovjet verkade stå helt handfallna. Under striderna i Minsk och Bialystok skulle Sovjet komma att förlora över 400 000 soldater.

Tyskarna fortsatte att ha ett övertag ända tills de nådde fram till Kiev. Intagningen av staden tog tid för tyskarna och den Röda Armen fick då chansen att förberedda sitt försvar i Moskva. Vägen mellan Kiev och Moskva var lång och under denna tiden hann det bli höst och tidig vinter i Sovjet. Höstregnet gjorde att vägarna blev leriga och tyskarna hade svårt att ta sig fram. Stalin ville först evakuera Moskva men bestämde sig den 19 oktober för att staden skulle försvaras. Tyskarna kunde inte fortsätta framåt till fots och fick vänta till vägarna frös till is. På så sätt skulle de kunna ta sig fram med hjuldrivna fordon. Dock klarade inte den tyska utrustningen den hårda ryska vintern.

Följder av Operation Barbarossa

Tyskarnas mål med att invadera Sovjetunionen och besegra den Röda Armen misslyckades trots att Sovjet led otroliga förluster både gällande manskap och utrustning. Hitler försökte på nytt med Operation Blå som mynnade ut i Slaget i Stalingrad och senare också operation Zitadelle. Efter dessa misslyckanden hade tyska armen inte mycket mer att hämta. Efter detta var tyskarna tvungna att skifta fokus och istället erövra de oljekällor som Sovjet hade. Följderna av andra världskriget hade förmodligen sett väldigt annorlunda ut om Hitler hade lyckats med sin operation och erövrat Sovjetunionen. Operation Barbarossa och efterföljande försök gjorde istället att Tyskland tappade sitt militära övertag. Slaget vid Kursk skulle senare bli det avgörande slaget då Hitler själv valde att retirera.